#26 Săptămâna bursieră S21/2025 la BVB
Statistici BVB ale săptămânii 19 mai - 23 mai 2025. Evoluția indicelui BET. Dinamica prețului pentru simbolurile care intră în componența indicelui BET. Sentimentul BVB.
Te invit să lecturezi Buletinul săptămânal care are următoarea structură:
Evoluția indicelui BET comparativ cu indicii internaționali;
Evoluția volumelor tranzacționate la bursa din România;
Dinamica prețului simbolurilor din compoziția indicelui BET;
Sentimentul BVB - sentimentul pieței de capital din România.
Pentru că este ușor să te lași influențat de prejudecăți personale, prefer să las cifrele să vorbească. Eu doar le-am sistematizat pentru o vizualizare optimă. Sunt bucuros dacă graficele și munca mea au valoare și pentru tine.
Evoluția indicelui BET comparativ cu indicii internaționali
Încheiem o săptămână excelentă pentru inicele BET. Acesta are cea mai mare creștere săptămânală din acest an. În mod sigur acest lucru este și pe seama modului în care s-au finalizat alegerile pentru Președintele României.
Creșterea indicelui BET are loc într-un contest politic și economic tensionat. Președintele Trump a anunțat taxarea mărfurilor UE care ajung în SUA cu 50%. Afirmația a dus la scăderea indicilor internaționali, atât în SUA cât și în UE.
Un alt factor care a influențat negativ piețele externe a fost comunicatul Moody’s privind retrogradarea ratingului de credit pe termen lung al SUA.
Indicele BET a închis săptămâna la valoarea de 17.497,04 puncte, ceea ce reprezintă o creștere a indicelui cu 4,39% față de săptămâna anterioară.
Față de începutul anului 2025, indicele înregistrează o evoluție de 4,64%.
Graficul comparat al principalilor indici bursieri este prezentat mai jos:
Graficul surprinde un aspect interesant, după evoluție indicele BET pare a fi mai stabil decât marii indici internaționali. Este o situație mai puțin întâlnită.
Evoluția volumelor tranzacționate la bursa din România
Volumul total al instrumentelor tranzacționate în piață pentru această săptămână a fost de 1.705 milioane lei, valoare care se situează peste media săptămânală anuală, care este de 857 milioane lei.
Valoarea mult mai mare decât media săptămânală se datorează listării cele de-a patra ediții a obligațiunilor Fidelis, cele lansate în luna mai. Constatăm însă că este cea mai slabă etapă de colectare a banilor de la populație din acest an. Specialiștii sunt de părere că investitorii așteaptă dobânzi mai generoase.
Structura pieței, totalizând toate instrumentele tranzacționate de la începutul anului până în prezent, are următoarea compoziție:
Acțiunile de pe piața principală, 31% din volumele tranzacționate;
Obligațiuni, aproximativ 66% din volumele tranzacționate;
Celelalte instrumente 3% (acțiuni din piața AeRO, acțiuni internaționale, unități de fonduri, instrumente structurate).
Am rotunjit procentele pentru fi mai ușor de înțeles ansamblul.
Dacă excludem din statistică valoarea obligațiunilor Fidelis, pentru a face graficul mai clar, volumele săptămânale tranzacționate se prezintă astfel:
Constatăm că și în săptămâna recent încheiată am avut un volum generos de tranzacții, volumul schimburilor din piață fiind în TOP 3 volume săptămânale din acest an calendaristic. Să fie un semn de revenire a investitorilor, în urma alegerilor electorale? Vom vedea dacă viitoarele săptămâni confirmă supoziția.
Volumul acțiunilor tranzacționate pe piața principală a fost de 437 milioane lei, situându-se peste media săptămânală a acestui an de 266 milioane lei.
TOP 3 săptămânal al celor mai tranzacționate acțiuni, după valoare, este:
TLV (138,5 milioane lei), H2O (43,6 milioane lei) și SNP (29,4 milioane lei).
Dinamica prețului simbolurilor din compoziția indicelui BET
Toate afirmațiile formulate în această secțiune care tratează evoluția prețurilor se referă exclusiv la cele 20 de simboluri incluse în compoziția indicelui BET.
În săptămâna încheiată, prețurile simbolurilor care intră în componența indicelui BET, au evoluat în intervalul 1% până la 41%.
Ecartul de volatilitate (diferența dintre minimul și maximul perioadei analizate) pentru acțiunile cuprinse în indicele BET este de 40 puncte procentuale.
A fost cea mai volatilă săptămână înregistrată pe parcursul acestui an.
Record săptămânal: toate simbolurile au înregistrat evoluții pozitive de preț.
Evoluția din această săptămână a prețurilor pentru simbolurile incluse în componența indicelui BET, este ilustrată în diagrama de mai jos:
Topul simbolurilor câștigătoare în această săptămână: ONE, ATB și WINE.
Evoluția fulminantă a prețului WINE se datorează unei oferte de cumpărare.
Dinamica prețului, de la începutul anului 2025, pentru simbolurile incluse în indicele BET, este prezentată mai jos. Am luat ca referință prețurile înregistrate în ultima zi de tranzacționare a anului 2024. A rezultat următoarea diagramă:
Sintetic, de la începutul anului 2025, avem următoarea situație:
pentru 7 simboluri se înregistrează scăderi de preț;
pentru 1 simbol avem preț neschimbat de la finele anului
pentru 12 simboluri se înregistrează creșteri de preț.
Topul creșterilor de preț de la începutul anului este: TEL, TGN și WINE.
Topul perdanților, de până acum, ai anului 2025 sunt: ATB, TTS și ONE.
Raportându-ne la valorile minime și maxime de preț din ultimele 52 de săptămâni de tranzacționare (adică ultimul an) avem următoarea situație:
Simboluri aflate în zona maximelor: SNG, M, TEL.
Simboluri aflate la maxime anuale: TGN și WINE.
Simboluri aflate în zona minimelor: TTS și ONE.
Sentimentul BVB - sentimentul pieței de capital din România
Pentru a percepe sentimentul general al pieței am recurs la o reprezentare grafică, care ne permite să analizăm “dintr-o privire” starea pieței de capital.
Putem considera că indicele BET Plus este cel mai reprezentativ indice al pieței românești deoarece are cel mai mare număr de simboluri în componența sa și o analiză macro făcută pe acest indice, putem considera că este mulțumitoare pentru a ne face o imagine a pieței interne de capital.
Modul în care au evoluat prețurile de închidere în zilele de vineri, în fiecare săptămână, pentru simbolurile incluse în indicele reprezentativ BET Plus, este ilustrat în graficul de mai jos:
Graficul prezintă modul în care au închis, la finele fiecărei săptămânii, cei 50 de emitenți incluși în indicele BET Plus:
Culoarea roșie reprezintă simbolurile care în ultima zi de vineri au închis la un preț mai mic decât vinerea anterioară.
Dacă prețul de închidere din vinerea aceasta este același cu prețul de vinerea trecută avem culoarea galbenă.
Culoarea verde reprezintă simbolurile la care prețul de închidere din ultima zi de vineri este peste prețul de vinerea trecută.
Graficul ne arată că piața în ultimele două săptămâni a fost foarte optimistă, înregistrând sistematic creșteri de preț. Sperăm ca acest optimism să fie susținut de piață și investitori pe o perioadă cât mai lungă.
Sentimentul BVB are valoarea de 63 puncte, fiind în zona de lăcomie a graficului.
În acest context, probabil este necesar să activăm și instinctul de prudență.
Detalii despre valorile “Sentimentului BVB“ găsiți în numărul 20 al blogului.
Constatăm că avem cea mai mare valoare a Sentimentului BVB din acest an: 63 de puncte. Teoretic acest lucru ar trebui să mai împingă indicele BET în sus.
Însă este posibil ca euforia care a marcat piața săptămâna trecută să se diminueze și să avem o revenire a sentimentului în zona de echilibru de 30 - 50 de puncte.
Vă doresc tuturor cât mai multe tranzacții VERZI în perioada următoare!
Blogul are câteva subpagini cu resurse utile investitorilor, pe care vă invit să le parcurgeți și să propuneți completări sau îmbunătățiri ale acestora:
EDUCAȚIE - inventarul surselor mele de educație și formare
ȘTIRI - lista publicațiilor specializate pe informații bursiere