Săptămâna bursieră S26/2025 la BVB (#31)
Statistici BVB ale săptămânii 23 - 27 iunie 2025. Evoluția indicelui BET. Dinamica prețului pentru simbolurile din componența indicelui BET. Sentimentul BVB.
Te invit să lecturezi Buletinul săptămânal care are următoarea structură:
Evoluția indicelui BET comparativ cu indicii internaționali;
Evoluția volumelor tranzacționate la bursa din România;
Dinamica prețului simbolurilor din compoziția indicelui BET;
Sentimentul BVB - sentimentul pieței de capital din România.
Pentru că este ușor să ne lăsăm influențați de prejudecăți, prefer să las cifrele să vorbească. Am sistematizat datele pentru o lecturare mai facilă. Sunt bucuros dacă graficele și munca mea au valoare și pentru tine.
De asemenea, voi aprecia propunerile pe care le voi primi pentru îmbunătățirea acestui buletin săptămânal. Te invit să le faci !
Evoluția indicelui BET comparativ cu indicii internaționali
Încheiem o săptămână bursieră cu corecții. Cu toate că indicii internaționali au înregistrat creșteri, indicele local s-a corectat, coborând de la maximele anuale.
Indicele BET a închis săptămâna analizată la valoarea de 18.629,72 puncte, ceea ce reprezintă o scădere a acestuia cu 1,04% față de săptămâna anterioară.
Față de începutul anului 2025, indicele BET înregistrează o evoluție de +11,42%.
Graficul comparat al principalilor indici bursieri este prezentat mai jos:
Fiind la mijlocul anului calendaristic, reiau o idee mai veche, care acum este mai evidentă: în acest an, indicele BET a fost oarecum între evoluția pieței din SUA și al pieței de capital din Europa. Fotografia de la mijlocul anului este edificatoare.
Evoluția volumelor tranzacționate la bursa din România
Volumul total al instrumentelor tranzacționate în piață pentru această săptămână a fost de 387 milioane lei, valoare care se situează sub media săptămânală a anului 2025, care este de 850 milioane lei.
Structura pieței, totalizând toate instrumentele tranzacționate de la începutul anului până în prezent, are următoarea compoziție:
Acțiunile de pe piața principală, 35% din volumele tranzacționate;
Obligațiuni, aproximativ 62% din volumele tranzacționate;
Celelalte instrumente 3% (acțiuni din piața AeRO, acțiuni internaționale, unități de fonduri, instrumente structurate).
Am rotunjit procentele pentru fi mai ușor de înțeles ansamblul.
Dacă excludem din statistică efectul obligațiunilor Fidelis, pentru a face graficul mai ușor de interpretat, volumele săptămânale tranzacționate se prezintă astfel:
Volumul acțiunilor tranzacționate pe piața principală a fost de 329 milioane lei, situându-se puțin peste media săptămânală a acestui an de 295 milioane lei.
Privind retrospectiv, la mijlocul anului, constatăm că Bursa de Valori București este o bursă a obligațiunilor, deoarece mai mult de 60% din tranzacții este acoperit cu acest segment de instrumente. O contribuție decisivă la acest rezultat sunt emisiunile lunare cu obligațiunile de stat Fidelis.
TOP 3 săptămânal al celor mai tranzacționate acțiuni, după valoare, este:
TLV (102,0 milioane lei), H2O (72,6 milioane lei) și SNP (33,8 milioane lei).
Dinamica prețurilor simbolurilor din compoziția indicelui BET
Afirmațiile formulate în această secțiune, care tratează evoluția prețurilor, se referă exclusiv la cele 20 de simboluri incluse în compoziția indicelui BET.
Săptămâna recent încheiată a redus plaja de fluctuații în evoluția prețurilor componentelor indicelui BET, cu variații de la -4% până la +6%. Diferența dintre cea mai slabă și cea mai performantă acțiune din indice atinge un ecart de 10 puncte procentuale, ceea ce reprezintă un nivel de volatilitate redus pentru acest an. Per ansamblu, avem creșteri de preț, pentru 8 din cele 20 de simboluri ale indicelui BET și scăderi de preț pentru 11 simboluri.
TOP-ul săptămânal
Evoluția din această săptămână a prețurilor pentru simbolurile incluse în componența indicelui BET, este ilustrată în diagrama de mai jos:
Topul simbolurilor câștigătoare în această săptămână: ATB, EL și ONE.
Topul perdanților din această săptămână este alcătuit din: TGN, SFG și TRP.
TOP-ul anual
Graficul de mai jos ilustrează dinamica prețurilor acțiunilor incluse în indicele BET de la începutul anului 2025. Punctul de plecare pentru această analiză îl reprezintă cotațiile din ultima zi de tranzacționare a anului 2024.
Sintetic, de la începutul anului 2025, avem următoarea situație:
pentru 6 simboluri se înregistrează scăderi de preț;
pentru 14 simboluri se înregistrează creșteri de preț.
Topul creșterilor de preț de la începutul anului este: WINE, TGN și TEL.
Topul perdanților, de până acum, ai anului 2025 sunt: SFG, ATB și TTS.
Poziționarea prețurilor față de minimele și maximele ultimului an
Analizând fluctuațiile de preț înregistrate în ultimele 52 de săptămâni (echivalentul ultimului an de tranzacționare), poziționarea actuală a cotațiilor, între minime și maxime, este următorul:
Simboluri aflate la maxime anuale: DIGI, SNG, TEL, și WINE.
Simboluri aflate în zona minimelor: TTS și ONE.
Sentimentul BVB - sentimentul pieței de capital din România
Pentru a percepe sentimentul general al pieței am recurs la o reprezentare grafică, care permite o analiză “dintr-o privire” starea pieței de capital.
Putem accepta faptul că indicele BET Plus este cel mai reprezentativ indice al pieței românești deoarece are cel mai mare număr de simboluri în componența sa. O analiză macro efectuată pe simbolurile care compun acest indice, putem considera că este mulțumitoare pentru a ne face o imagine de ansamblu a pieței interne de capital.
Modul în care au evoluat prețurile de închidere în zilele de vineri, în fiecare săptămână, pentru simbolurile incluse în indicele reprezentativ BET Plus, este ilustrat în graficul de mai jos:
Graficul prezintă modul în care au închis, la finele fiecărei săptămânii, cei 50 de emitenți incluși în indicele BET Plus.
Graficul ne arată că piața este într-un stadiu de echilibru, 26 de simboluri, din cele 50 care alcătuiesc indicele BET Plus, fiind pe creșteri de preț săptămâna aceasta, comparativ cu 24 în săptămâna anterioară.
Sentimentul BVB are valoarea de 55 puncte, situându-se în zona neutră a graficului. Din perspectiva Sentimentului BVB ne așteptăm la o evoluție laterală a pieței de capital.
Detalii despre valorile “Sentimentului BVB“ găsiți în numărul 20 al blogului.
Perioada următoare preconizez că piața internă va fi influențată de două forțe:
Furnizorul internațional de indici bursieri MCSI a promovat România la statutul de Piață de Frontieră avansată, alături de alte 4 țări din Europa.
Măsurile de austeritate preconizate de noul Guvern pentru a reduce criza economică instalată în țară și care începe să fie îngrijorătoare.
Vă doresc tuturor cât mai multe tranzacții VERZI în săptămâna viitoare!
Blogul are câteva subpagini cu resurse utile investitorilor, pe care vă invit să le parcurgeți și să propuneți completări sau îmbunătățiri ale acestora:
EDUCAȚIE - inventarul surselor mele de educație și formare
ȘTIRI - lista publicațiilor specializate pe informații bursiere